Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 03 Veljača 2014 00:50

Bogat program i veliki odaziv na Noći muzeja u Pomorskom muzeju u Orebiću

Napisao/la  Ivica Dajak | orebic.com.hr
S predavanja u sklopu Noći muzeja 2014. S predavanja u sklopu Noći muzeja 2014. Foto: Ivica Dajak | orebic.com.hr
Ove se godine i Pomorski muzej u Orebiću priključio  'Noći muzeja' - manifestaciji koja se ove godine održala u više od 100 hrvatskih gradova i mjesta.  Noć  muzeja se u Hrvatskoj se održava od 2005. u oragnizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a koncept je začet u Berlinu još 1997.

 

 
  Ivica Dajak | orebic.com.hr  
   
Nakon zbivanjima bogatog prosinca, božićnih i novogodišnjih blagdana, za nama je, kulturnom ponudom i društvenim događanjima siromašan siječanj. Tako je već s vrata Pomorskog muzeja u Orebiću bilo jasno kako je organizacija ovakvog događanja naišla na plodno tlo i veliko zanimanje žitelja našeg kraja. Oni manje skloni gužvi ostali su pred vratima ili u predulazu, dok je dvorana u prizemlju bila dupkom puna.
 
Program je počeo u dvorani čitaonice 'Napredak' u prizemlju zgrade muzeja, pozdravom kustosice Vesne Suhor, te nastupima klapa Geta, Nava i Nenada Borovine. Uslijedilo je zanimljivo predavanje Nevena Fazinića - fotografa, zaljubljenika u prirodu i autora zavičajnih monografija Korčule koji već dugi niz godina stvara putopisne materijale s Pelješca - koje planira pretočiti u knjigu - prvu cjelovitu monografiju Pelješca. Tako je okupljena publika uživala u projekciji fotografija prirodnih ljepota, povjesnih znamenitosti, arhitekture i svakodnevnice Pelješca - od Lovišta do Stona, te crticama i opisima lokaliteta i povijesnih zanimljivosti koji su dojmili autora - a za koje ni mnogi od nas ne znaju kako nam se nalaze u susjedstvu. Zbog brojnih planiranih aktivnosti druženje s Nevenom prekinuli smo na istočnom rubu općine Orebić - u Trsteniku, a ostatak Pelješca do Stona obećao nam je prezentirati prvom slijedećom prilikom.